Specialități

Informații generale despre specialități
Mai jos gasiți o scurtă descriere pentru fiecare specialitate.
Aceasta se ocupă cu menținerea sau îmbunătățirea sănătății prin prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor, a rănilor și a altor deficiențe fizice și mintale la oameni.
Virginia Henderson (1897-1996) - "Asistentul medical să fie conștiință celui lipsit de conștiință, ochiul pentru cel care și-a pierdut vederea de curând, mâna, pentru cel căruia i-a fost amputate, dragostea de viață pentru cel ce încearcă să se sinucidă".
Ortopedia-traumatologiă este specialitatea care se ocupă cu îngrijirea ortopedică a traumelor, domeniu ce acoperă un spectru larg, de la fracturilor simple până la accidentele severe care pun viața în pericol, cu multiple oase rupte.
- Fracturi (articulații și oase);
- Fracturi de fragilitate cauzate de osteoporoză sau boli metabolice ale oaselor;
- Dislocări.
Unele dintre cele mai frecvente leziuni care necesită tratarea eficientă de catre un specialist în traumatisme ortopedice sunt:
- Fracturi închise (os rupt care nu rupe pielea);
- Fracturi deschise (os rupt care rupe pielea);
- Luxație (o articulație forțată să iasă din poziție);
- Leziuni de suprasolicitare.
În contract cu CAS, pe baza biletului de trimitere consultațiile sunt gratuite”. Artroscopie genunchi - externare în aceeași zi.
Gastroenterologia se concentrează asupra tractului gastrointestinal. Unii gastroenterologi tratează bolile generale, alții se concentrează pe un anumit tip de gastroenterologie.
Se recomandă vizita la acest specialist dacă:
- Aveți sânge inexplicabil în scaun;
- Aveți dificultăți inexplicabile de înghițire;
- Vă confruntați cu dureri abdominale.
Medicina internă este specialitatea medicală axată pe diagnosticul, tratamentul și îngrijirea bolilor în rândul adulților, de la condiții minore la afecțiuni complexe.
Specialitatea medicinii interne acoperă o gamă largă de afecțiuni care afectează organele interne ale corpului - inima, plămânii, ficatul și tractul gastro - intestinal, rinichii și tractul urinar, creierul, coloana vertebrală, nervi, mușchi și articulații.Deși unele boli afectează în mod specific organele individuale, majoritatea bolilor comune - arterioscleroză, diabetul, hipertensiunea arterială și cancerul pot afecta multe organe interne ale corpului.
Ginecologia reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine că parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală:
- Probleme legate de sarcina, fertilitate, menstruație și menopauză;
- Planificarea familiei, inclusiv contracepția, sterilizarea și încetarea sarcinii;
- Sindromul ovarului polichistic;
- Incontinență urinară și fecală;
- Afecțiuni benigne ale tractului reproducător, de exemplu, chisturi ovariene, fibroame;
- Afecțiuni ale sânului, ulcerații vulvare și vaginale și alte modificări necanceroase;
- Cancere ale tractului reproductiv și ale sânilor și tumori legate de sarcină;
- Anomalii congenitale ale tractului reproducător feminin;
- Îngrijiri de urgență legate de ginecologie;
- Endometrioză, o afecțiune cronică care afectează sistemul reproducător;
- Boli inflamatorii pelviene, inclusiv abcese;
- Disfuncție sexuala.
Este recomandat să mergeți la un control ginecologic o dată pe an. Consultați de urgență un medic daca aveți următoarele probeleme:
- Dureri pelviene, vulvare și vaginale;
- Sângerări anormale;
- Durere sau discomfort;
- Experimentați mâncărimi sau arsuri;
- Urinare excesivă sau dureroasă.
Chirurg ortoped pediatru este medicul care evaluează și tratează problemele musculo-scheletice (osoase, articulare sau musculare) la un copil care încă este în creștere. Aceasta tratează de la nou-născuții la adolescenți.
Problemele musculo - scheletice ale unui copil sunt diferite de cele ale unui adult.Deoarece copiii sunt în continuă creștere, răspunsul organismului la răni, infecții și deformări poate fi cu totul altul decât ceea ce s - ar vedea la o persoană adultă.
- Deformitatile membrelor și ale coloanei vertebrale, observate la naștere sau mai tărziu în viață (picior, scolioză, diferențe de lungime a membrelor);
- Anomalii de mers;
- Oase rupte;
- Infecții și tumori osoase sau articulare;
- Scolioză pediatrică.
Chirurgii ortopedici pediatrici diagnostică și tratează o varietate de probleme cu brațele, picioarele și coloana vertebrală. Probleme de mers, membre strâmbe, picioare de lungimi diferite, curbe la nivelul coloanei vertebrale, oase rupte, infecții ale oaselor/articulațiilor sau tumori și defecte de naștere ale mâinilor sau picioarelor sunt doar câteva exemple ale afecțiunilor care pot necesita un chirurg ortoped pediatru.
Chirurgia generală este specialitatea ce se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor chirurgicale ale abdomenului precum şi a altor afecţiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialităţi, ce necesită tehnici speciale cum ar fi traumatisme, afecţiuni vasculare, genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică etc. Ca ramură a medicinei, chirurgia reprezintă poate cea mai veche intervenție directă asupra unei boli.
Bolile ce pot fi tratate în cadrul departamentului de chirurgie generală:
- Boli ale glandei tiroide (guşă, hipertiroidism);
- Cancer de sân şi afecţiuni benigne ale sânului;
- Boli ale intestinului subţire care necesită operaţie, obstrucţie intestinală;
- Afecţiunile inflamatorii;
- Afecţiuni anorectale: tumori, hemoroizi, fisuri anale, fistule;
- Tumori hepatice benigne şi maligne, chisturi;
- Pietre şi tumori la vezica biliară şi canalul coledoc;
- Chisturi şi tumori pancreatice;
- Hernii ale peretelui abdominal şi zonei inghinale; hernii care se dezvoltă post-chirurgical;
- Diferite infecţii ale ţesuturilor moi;
Dermato-venerologia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea și tratarea a unei serii de afecțiuni dermatologice sau venerologice cu manifestări cutanate, așa cum este și infecția cu virusul HPV, unul dintre cei mai problematici agenți patogeni ai timpurilor noastre, având în vedere potențialul sau canceros.
Medicii diagnostichează și tratează bolile venerice, adică boli infecțioase cu transmitere sexuală. Acestea pot fi cauzate de bacterii, viruși, paraziti sau ciuperci, dar aproape întotdeauna prin piele, motiv pentru care venerologia este, de asemenea, considerată parte a dermatologiei. Cele mai frecvente boli sunt:
- Sifilisul;
- Gonoreea;
- Păduchii pubiani;
- Infecțiile cu HIV.
Se recomandă o istorie atentă și o examinare completă a pielii, inclusiv a pielii genitale. Testele includ adesea:
- Tampoane de pe pielea afectată, uretrală sau vagin pentru bacterii, drojdie și cultura de virus;
- Analize de sânge;
- Biopsie cutanată.
O erupție în regiunea genitala poate fi mâncărime, dureroasa și inconfortabila. De asemenea, poate fi jenant și incomod, dar este important să consultați un medic pentru orice modificare a pielii de pe corp.
Radiologia și imagistica medicală este o secție a medicinei care se referă la o varietate de metode non-invazive pentru identificarea și monitorizarea bolilor sau a leziunilor, prin generarea de imagini reprezentând structuri anatomice interne și organe ale corpului pacientului. Imaginile detaliate realizate de aceste proceduri sunt utilizate pentru a informa în continuare pacientul și medicul despre organizarea anatomică și funcționarea funcțională a organelor interne și a structurii corpului pacientului.
Numită și imagistică de diagnostic, acest domeniu este un instrument informațional care extinde cunoștințele medicilor, persoanelor și pacienților și practicarea medicinii.
Radiologii și alti medici interpretează imaginile rezultate pentru a diagnostica diverse boli sau leziuni medicale, astfel încât tratamentul și terapia pacientului pot fi planificate și implementate în mod specific.
Este de asemenea folosită pentru a ghida planificarea chirurgicală și este adesea utilizată pentru a urmări operația și/sau a monitoriza rezultatele procedurilor terapeutice.
Radiologia și imagistica medicală este și un instrument cheie în diagnosticul precoce și prevenirea bolilor.
Oftalmologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor oculare.
Orice diagnostic începe cu un examen complet al ochilor în care se verifică acuitatea vizuală, viziunea laterală și pierderea vederii laterale (vedere periferică). Alte teste sunt efectuate pentru a evalua motilitate oculară, presiunea oculară și intraoculară.
Când trebuie să vedeți un medic oftalmolog?
Modificări în câmpul vizual, cum ar fi umbre, pete negre sau neclaritate în vederea centrală sau se recomandă să mergeți la un medic oftalmolog cât mai curând posibil daca aveți oricare dintre următoarele simptome:
- Pierderea vederii sau scăderea vederii la unul sau ambii ochi;
- Modificări de lumină, cum ar fi spoturi bruște, sclipiri de lumină, raze de lumină sau linii zgaltite de lumină, viziune ondulată sau apoasa, fețe încețoșate, distorsiuni sau linii ondulate, halouri în jurul luminilor, vedere dublă;
- periferică (laterala);
- Modificări fizice ale ochiului, cum ar fi ochii încrucișați, ochi care se transforma, ies, în sus sau în jos din orbite, durere, semne de infecție (înroșire, umflare, descărcare etc.)
Neurologia este ramura medicinii preocupată de studiul și tratamentul tulburărilor sistemului nervos.
Sistemul nervos este un sistem complex care reglează și coordonează activitățile corpului și are doua diviziuni majore:
- Sistemul nervos central: creierul și măduvă spinării;
- Sistemul nervos periferic: toate celelalte elemente neuronale, cum ar fi ochii, urechile, pielea și alți „receptori senzoriali”.
În timpul unei prime întâlniri cu un medic neurolog acesta vă efectua un examen fizic și un examen neurologic în care vă testa puterea musculară, reflexele și coordonarea.
Semnele că aveți nevoie să consultați un medic neurolog includ:
- Dureri de cap;
- Durere cronică;
- Probleme de coordonare;
- Slăbiciune musculară;
- Probleme de memorie sau confuzie;
- Probleme cu somnul;
- Probleme de vedere;
- Convulsii;
- Amețeală;
- Slăbiciune;
- Amorțeală sau furnicături.
Persoanele care au probleme cu simțurile lor, cum ar fi atingerea, vederea sau mirosul, ar putea avea nevoie, de asemenea, să vadă un neurolog.